Så kommer nog våren även i år

Ja efter en av de kallaste vårar, med ihållande kyla och snö så verkar värmen så komma. Regnet som kom tidigare i veckan var välkommet för att inte tala om värmen. Nu har den mesta löken kommit i jorden, och har vi tur så får ner lite rotsaker i marken den kommande veckan. Fåren lammar för fullt, hittills har det föddas 51 levande lamm. Det har inte varit helt problemfritt detta år, om det beror på att många tackor fått tre lamm eller något annat vet jag inte än. Men antalet kan bero på att vi satte ut tackorna på ett bete här hemma sent förra hösten. Betet bestod av en haverärtblandning som vi sått in grönsakslandet med, hur vi tänkte där vet nog ingen. På tal om lamm; Från och med denna säsong, så återgår vi till att sälja alla våra produkter under namnet OXVIKENS GÅRD, gäller grönsaker, får/lamm, skinn, grisar, uthyrning av redskap, rådgivning och vad annat vi kan hitta på. Föreningen Västerbottens Gårdslamm har nått sina mål, med att lansera de lokala lammen på en lokal marknad, samt att få upp avräkningspriset på produkten. Givetvis kommer vi alla gårdar att fortsätta arbeta i denna anda även framåt. Men vi har tagit det beslutet att lägga ner föreningen och varumärket Västerbottens Gårdslamm har överlåtits till en privat aktör. Detta innebär; om man önskat köpa lamm från denna gård så tar man kontakt direkt med oss. Vi har också möjlighet att förmedla lamm från andra gårdar om vi inte har tillgång. Det är tre gårdar som fortsättningsvis kommer att ha ett visst samarbete, alla ekologiska, men ändå så verkar var och en för sej och säljer under sitt gårdsnamn. Vår mejladress; oxvikensgard@byanat.se eller mobilen 070-392 77 87. Rapporter från odlandet kommer framöver, hoppas jag....

Rådgivning grönsaksodling

Från och med denna säsong så erbjuder vi även rådgivning runt odling av grönsaker. Beställer gör man på telefon 070-392 77 87, och då kommer vi överens om hur, när och var och hur stor kostnaden kan bli.

Trädgårdsredskap uthyres!

PRISLISTA HYRA TRÄDGÅRDSREDSKAP. Såmaskin och gallervält: 100 kr 3 dygn, därefter 50 kr/dygn Bensindriven häcksax, inkl bränsle: 250 kr/dygn Bensindriven häcksax, med för- längningsarm, inkl bränsle: 280 kr/dygn Vertikalskärare, bensindriven: 300 kr/dygn Jordfräs, 5 hk 325 kr/dygn Jordkultivator, 2-4 hk: 300 kr/dygn Till vertikalskärare, jordfräs och jordkultivator rekommenderar vi att ni använder Aspen Blå 4-takts bränsle. Häcksaxarna körs på Aspen Röd 2-takt, här följer det med bränsle för normal användning under ett dygn. Vid hyra över dygnet kommer vi överens. Redskapen återlämnas rengjorda. Spola EJ med vatten. Kontakt Erling Sundling 070-882 50 94 Vi föredrar att ni betalar via Swish, vid avhämtning av redskap. Redskapen finns i Yttre Långviken 153, Tavelsjö, Oxvikens Gård. Rådgivning grönsaksodling kostnad efter överenskommelse!

HÖST

Då vi inte varit så aktiva här på bloggen på sistone så kan jag berätta att detta år har vi odlat betydligt mindre än tidigare. De grönsaker som vi fått fram har i stort gått till tre olika restauranger i Umeå. Har varit ute och hållit i några föreläsningar, haft lite studiebesök och deltagit i Skördemarknaden i Tavelsjö. Under våren hade vi elever från Tavelsjö skola här under en vecka. Verkligen en kul upplevelse. Hoppas att dom tyckte detsamma. Gården har utökats med ett antal linderödsvin, våra två suggor har nedkommit med totalt 18 kultingar, som växer så det knakar.
Nu så här i höst/förvintertid så har vi kommit igång med slakten av lammen. Så vi har fyllt på i frysen med lite styckdetaljer av lamm. Lite exempel; Racks 405 kr/kg Benfri stek m löst rörben 273 kr/kg Färs 152 kr/kg Bog benfri 173 kr/kg Bogfiol 152kr/kg Och lite till. Vi skickar nästa omgång den 15 november och har kvar några lådor, så det finns möjlighet att beställa ännu. Beställning på oxvikensgard@byanat.se eller 070-392 77 87.

SKINN

Nu har dom anlänt första omgången skinn från i höstas. Långhåriga, tvättbara plädklippta, ekogarvade plädklippta.

Vintertid på gården

Ja så här mitt i vintern så bestämde sej våra hönor för att starta upp sin äggproduktion.
 
Så ägg i alla de färger finns att tillgå för den som önskar, 3.50 för de små 4 kr för de stora.
I frysen finns lite styckdetaljer från lamm, men även vår "Västerbottningen" den prisbelönade lammkorven som tillverkas i samarbete med Familjen Hansens Charkuteri och en prinskorv tillverkad endast på lamm och fårkött.
 
I Fårhuset har snart pojkarna Bistro, Choklad och Gotthard gjort sitt för i år, nu börjar väntan på våren och lamningarna. Antalet tackor ökade lite denna säsong igen, efter förra årets nedgång.
 
På Tavlesjön har det plogats en fantastisk isbana, och vi tar oss fram till denna via Karlssons brygga och Sofiastugan efter det att grabbarna plogat upp väg. 
 
Detta år kommer att medföra en hel del förändringar på gården, vi kommer att minska ner på grönsaksodlingen. Detta för att ge fåren lite mer utrymme, men en annan anledning är också att vi odlat på en yta som både varit för stor och för liten samtidigt. Lite för stor för att vi på ett bra sätt ska hinna sköta om allt, det är jag och Erling som sköter den delen, men för liten för att få en skälig inkomst. Nu provar i detta år att odla på en bergränsad yta, men med samma sortiment. Hur vi ska lägga upp det med våra kunder är inte ännu bestämt.
Givetvis spelar det roll att allt går saktare ju äldre man blir och att man inte hinner som förr.
 
Men givet har planeringen kommit igång. Och vi ser framemot en bra sommar.
 
 
 

Ett gott nytt år!

Nu ser vi fram emot ett nytt givande år.
Här på gården har vi tagit det beslutet att vi kommer att dra ner på grönsaksodlingen den kommande säsongen.
Det känns som att vi vill få lite mer tid till att reflerktera över det mesta i livet, men också få möjlighet att lägga mer tid på djuren.
 
Men vi kommer att odla grönsaker mer till självhushållning och i och med detta så kommer vi att från mitten på februari (förhoppningsvis) försöka komma igång med en kurs i odling för just självhushållning.
 
Det känns som att det blir bättre om man får planera upplägget från denna linje till en början. 
Du som är intresserad kan meddela oss på oxvikensgard@byanat.se eller via vår facebooksida.
 
 
En vacker vintermorgon 2015
 
Blomkål hur vacker som helst!
 
 
Nyskördad lök och vitlök.
 
 
 
En släp full med mat.
 
 
Idun och Freja i "vinterhage".
 
 
Förflyttning av får.
 
Liten sammanfattning från året som gått!
 
 
 
 
 
 

Oj vad härligt med skördetider

Nu skördar vi både det ena och det andra, mest dagarna i ända.
Lök i skopa
 
Fänkål
 
Betor och morötter på vår kära skördesläp.
 
Till veckan ska lammen hem för att vägas och sorteras återigen. Vi börjar med bagglammen. Som det ser ut med blotta ögat så verkar dom vuxit bra denna konstiga sommar.
 
I veckan som gått så har vi, levererat till restaurangerna och via Min Farm,  deltagit en aning i smakfestivalen, ätit middag Gotthards, deltagit i smaka på väven och sist men inte minst varit med på Tavelsjö Skördemarknad. Inte en stor marknad med trevlig och rätt välbesökt ändå. 
 

BROCCOLI

Nu skördar vi broccoli! Idag har vi broccolispecial öppet mellan 13-16.

Sommaren kanske kommer...

Nu är det fullt i växthus och drivbänkar. Kål, sallat, purjo, kryddor ja det mesta är sått en eller två omgångar.
Ute regnar och regnar det, dag ut och dag in. För att komma ut på åkern för att harva, gödsla och så behövs nog lite mer soliga dagar ska jag tro.
I fårens hus så har det kommit 49 lamm. 
Kolla in fingret som kom ivägen. Men fanns inga bättre bilder.
 
Växthuset knakar;
 
Idag har vi planerat för att de första tackorna med lamm ska få komma ut på bete, får se om vädret vill vara med oss. Baggarna har varit ute några dagar redan. Jo tackorna är klippta nu, till en del. Som vanligt så kommer en del av våra får att vara ute på lite satelitbeten även i år. Har stort förtroende för dom som lånar dessa.
 
Har också haft en helt ny upplevelse sista veckorna, vi gick med i Woof en organisation som sammanför eko-gårdar med volontärer. Vår första volontär var en ung kille från Tyskland, Leo, helt underbar grabb med en iver att arbeta och lära sej. Som person väldigt enkel och trevlig. Mycket lyckat. Ribban hamnde rätt högt från början så att säga. 
 
Nu väntar vi på klarare väder så palsternacka, morötter, persiljerot, rödbeta mm får komma ner i jorden. Löken funkar det med att plantera även i regn, men att så i regn brukar inte gå så bra fröna som vill följa med tillbaka igen.
I år så odlar vi som vanligt det mesta som går på friland, men vi provar lite nytt; persiljerot, havrerot och svartrot är ju inte det vi odlar vart år. Sedan kommer vi efter förra årets försök att odla mer kryddor på friland. Jordärtskockorna får lite mer plats, liksom bönorna, något mindre kål (tror jag), men helt klart mindre potatis. Det beror helt enkelt på att restaurangerna efterfrågar i första hand skjöld potatis helst även skalad. Men för eget och andras behov så kommer vi att sätt en del.
Tänk om man hann med lite jordgubbar, också. Men ska plantera lite rabarber i den före detta kryddgården för att fylla upp denna. Hinner och orkar inte med den just nu.