Gårdsbutikens Dag

Ja hösten har anlänt, och vi har skördat det mesta, men lite sitter kvar ute i landen. Vitkål, spetskål, brysselkål, jordärtkockorna, en aning potatis och lite diverse är fortfarande oskördat.
Veckan som gick så fick vi hem några skinn från beredningen, det var skinn från slakten i februari, verkligen spännande resultat. Lammen var klippta i nov-dec så skinnen blev beredda som sk mattskinn med full hårlängd.
Ännu har vi kvar alla årets lamm och tackor ute på bete, dom matas givet, men på tisdag planerar vi att ta hem tackor och tacklamm för att gå igenom och väga, dom som ska vara kvar kommer att klippas och får sedan gå ut igen ett tag till, då här hemma. När vi gått igenom tackor och tacklamm så blir det bagglammens tur att komma hem till fårhuset för vägning och sortering. Och sedan blir det till att planera för slakt. Jo det stämmer vi är sena i år, men lammen föddes sent och betena har inte varit det bästa.
Det blir bra att få hem fåren nu innan helgen som kommer, då går nämligen den första "Gårdsbutikens dag" av stapeln söndag 6 oktober mellan kl 12 och 16, om jag nu minns rätt. Vi kommer att erbjuda potatis av olika slag, vitkål, lammkorv och skinn i första hand.
Sedan kommer det kanske att finnas lite annat smått och gått denna dag.
 
Jordärtskockorna har verkligen växt sej tjusiga detta år

Stammarna är över två meter höga så det blir lite över när man skördar
 
Och ner i hinken far då dessa;
 
Man skulle utan tvekan kunna använda denna gröda som en vindskyddande häck som man kan äta upp delar av och sedan slippa bekymmer under vintern med, det enda bekymmret man får är ju vad man ska göra med resterna av själva stammarna. Men torde bli en bra del till komposten.
 
 
 

I helgen Skördemarknad i Tavelsjö

Ja så är det dags för årets upplaga av Tavelsjö skördemarknad, vid Sundlingska Gården.
Givet kommer vi att delta, vi kommer att ha med oss blomkål, tempelkål, spetskål, sockerärtor, bondböna och lite till. Potatisen kommer med också liksom lammskinn och lite korv.
Det nygamla för i år är att vi har med vår goda soppa som vi kokar på våra egna råvaror så långt som till kokosmjölken eller grädden.
Vi står inte på Bondens Egen Marknad denna helg och så kommer det att bli de övriga lördagar som är kvar detta år.
Men vi finns istället hemma på gården lite mer i höst.