Och våren arbetar på

Ja så är vi igång då, växthuset börjar fyllas på här hemma och växthuset på taket vid Restaurang Viktoria har kommit igång. Kul att kockarna som är där tycker att det är roligt med odling och vill lära sej lite allt eftersom.
Var där i förra veckan och hjälpte Nils med att komma igång, arbetet avslutades med en härlig lunch som räckte hela dagen, det behövdes ingen middag den dan,inte.
Under helgen som gick så hade vi "Öppen Gård" i samband med FRAMTIDSVECKAN som anordnades av ett studieförbund, inte kom det allt för mycket folk men några tappra dök upp, trevligt. En av dom som dök upp var Niklas, en före detta praktikant som verkligen vill komma igång med odlandet i år. Synd bara att han försvann till Sollefteå, han kommer säkert att lyckas bra där även om jag gärna sett att han varit kvar i närområdet, eftersom det verkligen är brist på grönsaksodlare här. Det är så kul att dom som varit här på sin praktik också kommer tillbaka emellanåt så man får veta vad som hände med dom sen och man kan alltid utbyta erfarenheter.
En annan person som dök upp var Mia och hon tände äntligen sin tjärtunna, då såg det ut så här:
 
Jo det var nog nån fundering här, men vi fortsätter:
 
 
Här ser man röret som tjäran rinner ut igenom, som synes så var det mycket rök också, det blev nog mot en två liter tjära denna gång. Inte blev den så himla mörk heller så jag tror att det blev en bra tjära.
 
Fåren har inte börjat lamma ännu, det är nog minst två veckor kvar till dess, vi får hoppas att betena växer till bättre i år, än början på förra året, så lammen kommer igång bra nu när lamningen blev så sen.
Läste om en idé som man arbetar med i Jämtland, man hyr ut tackor till hugade spekulater, djuren stannar på sin gård men den som hyr får komma och hälsa på, sedan när det är dags för slakt får man ett antal kilo kött, ett lammskinn och garn. Tycker att det ser ut som en god idé så vi har börjat titta på detta och återkommer i ämnet strax. Det ska göras en facebooksida just för detta. Vi måste räkna ut vad det kan komma att kosta att hyra en tacka under dessa förutsättningar, hur mycket kött som ska ingå, skinnet ger sej själv. Något garn kommer vi inte  att kunna erbjuda ännu, så vi får göra ett eget upplägg. Skulle någon känna att detta vore något så hör  gärna av er på oxvikensgard@byanat.se så återkommer vi mer information. 
 
 

Jo nu börjar det igen...

Ja så är påsken över för detta år, denna matinnehållsrika helg. Det grillas både gris, lamm, bananer. nöthögrev,sån där köpt korv, potatis grönsaker men först så gräddas en massa pannkakor över öppen eld.
Dricker gör man också, både det ena och det andra men mycke kaffe och choklad går det åt. Solen ville vara med alla dagar under påskhelgen, så otroliga dagar.
 
Var för första gången iväg på en påskmarknad, och vilken dag man valt för detta evenemang, solen strålade så inte gickdet någon nöd på oss som valt att stå utomhus, inte. Sålde lite påskalamm, korv och rökt stek, trevlig dag om än det inte var knökfullt med hugade spekulanter besökarna var då på gott humör och pratvilliga. Jo något lammskinn bytte också ägare.
Just före påsken så hittade jag äntligen en pälsmaskin till rimlig summa, eller det var väl min syster Lotta som hittade den på Blocket. Hemfraktad är den nu sedan en vecka och jag har tampats med denna makapär, och trot eller ej jag tror jag kommit på det, sömmarna håller. Nu önskar jag mej en raksömsmaskin till rimliga pengar, det kommer... konstigt att man aldrig blir nöjd jag som skulle sluta handla en massa.
Annars så har vi kommit igång med sådderna en aning, sår inga blommor i år, köper dom hos Sara på trädgård Väst, det lilla som jag behöver själv. Var och inhandlade (fast har inte varit och betalt än) några pelargoner hos Lena Brant, denna underbara människa, helt otroligt rakt på sak och ärlig, sånt tycker jag om. Det är alltid himla kul att komma dit och snacka en stund.
I år så ska det inte odlas riktigt lika mycket som de senaste åren har vi sagt, men vi har ju inte sett resultatet ännu. Funderar på att lägga om försäljningen från marknaderna till mer hemma på gården, men lite marknad blir det ju, men inte var helg, det har vi bestämt. Frölistan är iallafall kortare än brukligt, så är det.
Om nu det kommer lite varmare vindar så går det fort att våren är på plats och sedan vet man inte ordet av,vips så ska allt planteras och helt plötsligt så är hösten här. Tiden går fortare varje år tycker jag.
Ingen lammning ännu, det börjar först i maj, lite sent kanske men med bra och goda beten så hinner som nog ikapp. Det blir nog lamm till hösten iallafall.
Hoppas på att få en leverans skinn snart, fast än har dom ju inte ringt och kollat ifall att några ska behandlas på nåt särskilt sätt. Jo några skinn har vi på lager men det sinar fort.