Vinterskörd?

Idag skördade Mia och jag lite brysselkål, ja inte var det som det brukar så här på senhösten, det märks att hösten varit blöt och konstig. Vi passade också på att ta med lite grönkål från landet nu när vi ändå var där, lade den både på bild och i skördekassen. Mia sa att det var så underbart med vattnet på grönkålen, men det berodde nog på att hon gick Waldorfskolan som barn, så här såg det ut;
 
Ja den kunde varit bättre men det är ju inte så himla bra ljus och så tar man med telefonen. Som ni kanske kan ana så delar vi med rådjuren också.
 
När vi sedan gick iväg från landet och såg tillbaka så var det bara för otroligt vackert;
 
Eller vad tycks? Det är inte brunnslocket jag menar utan himlen och spegeln på sjön, jo det är is .
 
Har idag haft besök av två män som kanske kommer att vara här en dag i veckan och praktisera, både svenska och lite arbete. Fick kontakt när SFI var här på studiebesök och vi pratade hit och dit om sysselsättning för nyanlända till Sverige och på den vägen är det. Idag hjälpte dom till att fodra djuren;
 
Gick med en välda fart att göra bort morgonsysslorna.
 
Har börjat förfärdiga lite saker till julmarknaderna, sytt några kuddar och håller på med handskar, planerar också att hinna trycka några skinn, kuddarna ser ut  så här bland annat;
 
Vi hoppas på att få hem mer skinn innan marknaderna sätter igång,även om vi har lite att välja på från sista sändningen, men mycket vill ha mer som mamma brukar säga.
 
I morgon åker jag till Vindeln och lämnar in första omgången fårstek för rökning, nästa vecka när detta är klart för avhämtning så lämnar jag in nästa. Stekarna ska till restaurang och försäljning på marknaderna.

Stulet

Så himla otäckt att man inte kan få ha gårdens saker ifred.
I kväll upptäckte vi att vår fyrhjuling försvunnit , när detta skett är vi lite osäkra på, men vi vet att den fanns här på tisdagen.
Att det är någon som tagit den som helt klart visste var den stod råder inga tvivel om. Den är stulen tillsammans med tillbehör som man måste veta hör ihop annars tar man inte detta. Lämnat är värdefulla andra saker som också används tillsammans med fordonet. På hjulingen låg tillbehör till annat fordon som man helt enkelt lyft ner och ställt bort. vi har också misstankar på att man lastat den på en släp som man parkerat en bit bortanför uppställningsplatsen, har uppmärksammat konstiga spår, vi tro också att man använt sej av två olika fordon som stått parkerat på olika platser. Sånt reflekterar man ju inte direkt över men lägger märke till och tycker att vissa händelser är konstiga och nu kan man lägga samman allt och inse detta. Otäckt att någon gått in i våra hus tagit saker men mer otäckt är att förstå att gården mer eller mindre bevakats under en tid då man genast hittat rätt. Här kommer det och går folk hela tiden, folk handlar lite grönt eller så, frågar upp om saker och ting osv. Men det är sällan det är helt folktomt här på gården, även nattetid så är det sällan att alla sover. Men det hände förra veckan vid två tillfällen att ingen var på plats, hur kan man veta detta?
Nu blir det så att vi kommer att ordna med bättre lås, larm och belysning, vara misstänksamma mot uppdykande besökare som vi inte känner till, vi får till att låsa in allt, detta känns otroligt illa. Hur ska man kunna hålla allt inlåst, fastkedjat och så? Otäckt är det också att folk varit här ute och smygigt runt, tänks ifall man stött på någon och som tagit dom på bar gärning hur hade det kunnat sluta?
Hur kommer det sej att man kan anse sej ha rätt till att ta saker som andra arbetat ihop pengar till och behöver i sitt dagliga arbete? Nej detta är så otroligt dåligt och jag hoppas verkligen att vi inte känner den eller de som iscensatt detta, det vore ju katastrofalt.
Kan vara ett rent beställningsjobb för det är knappast en stundens ingivelse då den inte är körd från platsen och man fick med tillbehören som tar stor plats, men lämnade dyrbara ting som kan vara lättare att kursa iväg än det som dom tog.
Fy vad vi blir besvikna på mänskligheten.

Nu närmar sej julmarknaderna

Ja så går vi mot december och julen, tiden har som stått stilla här på gården av olika anledningar.
Men kan berätta att andra omgången lamm går på slakt till veckan, den här gången hade jag tänkt mej att det ska bli 15 lamm som åker till Luleå, får se lite hur det ser ut på vågen. Vi blir tvungna att spara ett av bagglammen eftersom vår fina Melvin fick lov att lämna jordelivet på grund av testikelinflammation. Så typiskt att man hunnit sälja bort Baltazar, men å andra sidan hade han inte kunnat gå med så många tackor, det kanske blir jättebra så här. Rasmus har blivit stingslig så nånting så vi fick lov att stänga in de två vuxna baggarna vi nu har kvar var för sej, dom ser ut att trivas med detta liv. Men till nästa höst så får vi väl lov att skaffa en ny leisterbagge alternativt pälsbagge.
Annars så har vi satt en del av vitlöken, vi har mycket besök av rådjuren i kållandet, hoppas att dom inte äter upp all grönkål och bryssel. Hönsen vill fortfarande inte värpa som dom borde.
Skinnen från sista vårslakten har kommit hem, ser bra ut. Innan jul ska vi har fått hem skinnen från oktober sägs det. Har anmält oss till Gammlia julmarknad, men har nog för avsikt att försöka vara representerade även vid Julmarkanden på Sundlingska. Det blir skinnförsäljning och lite som vi sytt av skinnen.
Ja vi kanske kommer att finnas med på någon till marknad vi får se hur vi orkar och hinner.