Äntligen så är det sommar...

Ja så här ser det ut på vårt ena väkomstbete, förhoppningsvis så kan dessa tackor med lamm stanna en
längre stund här. Här på Per-Axels har vi stängslat in ungefär 5 ha och kommer att ha 20 tackor med lamm.
På Gun-Britts så går nio tackor med sina lamm ska tro att det betet ligger på dryga 2 ha.
Fyra tackor med lamm har vi i Kussjön, Vindeln, där Elisabeth och hennes familj tar hand om dom.
Ytterligare fyra finns i Kroknäs hos Stig-Olov.
Imorse när vi var in till fåren på Gun-Britts så fångade jag denna bild;
Det är Rosa som tyckte att Amigo var bäst idag, ja alla tackor kom faktiskt fram och hälsade speciellt på honom
så att det till slut bara blev för mycket.
Gun-Britts är en gammal åker som nästan börjat växa igen och den hoppas vi kan bli en bra betesåker
framöver. Här har vi med Håkans hjälp formligen mejat ner både gräs och sly under två somrar så nu får vi se
hur det blir under denna sommar. Just denna del var nästan igenväxt med vide men det finns ju givet bättre delar på denna åker. Den här biten tog vi inte med i årets sam-ansökan, det är därför jag inte riktigt vet hur stort betet är.
Visst ser det härligt ut, här är fåren på Per-Axels med Gun-Britts i bakgrunden. Betena ligger på var sida om Östra Tavelsjövägen nere på" Rögdmyra" (tror att det skrivs så).
Vi lyckades med benäget bistånd av Mia nästan att stänga in hela detta bete på en eftermiddag/kväll, så vi kunde avsluta på förmiddagen och sedan få ut fåren innan middan.
På Gun-Britts använder för första gången ett batteridrivet stänsel, på Per-Axels nyttjar vi strömmen från Uno och Susannes vägguttag. Skönt med människor som tycker att det är kul med betesdjur och gärna hjälper till. Första gruppen fick vi ut på samma datum som förra året medan den här andra fick vänta två dygn till.
Ja nu är det baggarna som ska ut, men dom får vänta några dagar så vi får ner löken klart och får så rotsakerna.
Med tanke på värmen så blir det nog bra att så så här pass sent, risken kylan är att det blir mer ogräs än man förtjänar. Vi får väl använda oss av dukar på morötter i år. Potatisen sätter vi oftast den 6 juni, vår bröllopsdag, nationaldag och potatissättardag, ooo en sån dag det är.

Två månader har gått sen sist....

Och här har det kommit en 67 lamm, ett gäng kycklingar kläckts, odlingarna har så smått startat upp.
Lammningarna har i stort gått bra, det som är lite märkligt är att det blivit så många trillingar i år. För ryorna är det ju rätt normalt med flerfödslar och dom ska ju vara så himla goda mödrar men inte vet jag vi har kanske haft otur i år eller så brukar våra korsningstackor vara himla duktiga. Två av ryorna fick tre lamm och ingen av dessa är speciellt duktiga så det är till att stödmata givet så är det bagglamm. Har två ryor som fått två tacklamm var och dessa har vi bestämt att spara så vi tränar dessa till att bli "handtama" eftersom jag alltid upplevt ryorna "skvättiga".
Vad det beror på vet inte jag, nu har vi ju lite ovanligt lugna får eftersom dom har så mycket besök av ungar hundar och vuxna, så det kan ju vara jag som begär för mycket, men vi får se hur det går med dom här fyra som får växa upp här med allt vad det innebär.
En tacka "Rosa" fick livmoderframfall när hennes 6 kilos bagglamm föddes, så vi fick kalla på hjälp, och det var då en himla trevlig upplevelse med denna vetrinär, himla kunnig och tvekade som aldrig vad som skulle göras kändes otroligt tryggt. Tackan behandlades och fungerar nu utmärkt, passade på att kolla upp en som såg lite slö ut hon fick också en behandling och kvicknade till omedelbart. Han påpekade även att tackor som får döda lamm är nog så bra att slå till hösten eftersom risken är stor att dom får döda lamm även nästa lammningen. Vi fick trots paniken en trevlig stund med denna otroliga kille.
Annars ligger födelsevikterna närmare 6 kilo än fyra i år, även tvillingarna ligger över 6 kilo så dom som ligger runt fyra ser för ynkliga ut. Det hittils största lammet fick tackan Alice, en bagge på 8,2 kilo.
Skinnen från novemer och december  har kommit tillbaka från berederiet, det känns otroligt lyckat med resultatet.
Visst är det något som är sönder, men annars ser och känns dom flesta helt otroligt bra. Vi har låtit vaxa dom pälsberedda så det ska finnas nån yta när man syr t.e.x en mössa, skinn till tofflor och så har vi ju sedan tidigare.
Skinnen annars är långhåriga och plädklippta, tvättbra, en del ekogarvade och en del mattberedda, vita,svarta, grå nåt brunt lite melerade osv. Ska se ifall vi får in bilder på hemsidan till veckan ifall vår webbadmin. dyker upp som hon lovat.
Har inga riktigt bra bilder men någon på lammen finns ju;
Den här är en två tre veckor gammal, men den stora tallen i hagen är populär.
Snygg tupp eller hur?
Två riktigt snygga tackskinn, det vita är redan borta, men jag tyckte att det var så härligt att jag ville bara visa.
Det svarta är en jättefäll som är hur mjuk och len som helst, finns ett brunt men mindre.
Om jag nu kommer igång med bloggande så kommer nog en och annan blid på växligheten också.
Till veckan så väntar betesstängsling och lökplantering, till helgen hoppas vi på att få ut de flesta djuren på bete. I år är det helt nya välkomstbeten som gäller, vi får hoppas att fåren kommer att trivas där. Det blir skönt för dom att få komma ut och vi kommer att få lite mer tid över till odlandet.