Helt otroligt...

Helt otroligt vad våren gör sej till känna, igår öste regnet ner härligt för snösmältningen. Idag solsken och härligt värre. Ute i hästbetet har det börjat tina fram runt björkarna och halkan ger med sej under dagen.
Under förra helgen skottades fårhuset och utehagen inför lammningen som är en tre fyra veckor bort. Vi har kommit fram till att det är inte dumt att tömma ströbädden ett tag före lammning så slipper vi ha en massa små sötnosar springande på foderborden, dom kan också ta sej ut denna väg om dom nu skulle komma på detta. Baggarna klipptes och fick flytta in i ett hörn i fårhuset tills det är möjligt att stänga in dom ute i skogen ner mot vägen.
Nu är det ströat och ett nytt foderbord byggt i utehagen och tackorna fick äntligen efter hela 5 dagar komma ut igen. Det är inte så dumt nu med sol och en aning blåst så det tinar och torkar fort därute i hagen. Man slutar aldrig att förundras över djurens förvåning över något "nytt" som egentligen är gammalt. Idag så fyllde vi på med lite strö utomhus så vi stängde igen öppningen i säkert tjugo minuter när vi sedan öppnande så var det som att det var något helt helt  detta med utehage. Det blev jättetrångt i öppningen alla skulle ut samtidigt. Den här öppningen ska för övrigt tas upp ytterligare under sommare, vinterhagen ska utökas så den blir dubbelt så stor, hästarna får faktiskt dela med sej av sin hage helt enkelt. Sedan ska väggskivorna i fårhuset bytas ut, lite stolpar flyttas och ett nytt baggstall ska fixas och ställas upp en bit från fårhuset. Våra tidigare planer på att bygga ett nytt fårhus har skrinlagts och vi har bestämt oss för att satsa på en utbyggnad av verkstan med ett traktorgarage som vi kan hålla varmt. Det fårhus vi har idag fungerar ju hyfsat och vi vill ju att fåren ska ha tillgång till utevistelse även på vintern så då förbättrar det vi har och fixar nåt nytt till traktorerna, karlarna och baggarna. Tror att fåren får bättre kostnadstäckning så också. Det gröna lilla växthuset ska omvandlas till gårdbutik och dagens före detta gårdsbutik får bli lite av förrråd, packrum och lager eftersom vi ju drar in grönsakerna till kylen den vägen. Det känns som att vi kommit fram till bra lösningar med inte allt för stora investeringskostnader.
Vi har ju lite andra byggnationer att ta tag i denna sommar som takbyte och utbyggnad av det andra huset och sedan ska ju allt det vanliga också göras.
Har börjat tvätta ullen men hade givet sönder den tvättmaskin som jag planerat centrifugera med, ska se ifall det går att fixa.
Några bilder på glada tackor i vinterhagen:
Den blev inte så himla bra tog den med telefonen, men visst ser det härligt ut ute i solen.
Lite snö finns kvar och den är verkligen välbesökt. Kanske att "lusthuset" skulle behövas ses över lite ... eller till och med rivas bort?
Det finns tre foderbord inne som tillsammans rymmer minst ett sextiotal djur men man ska stå vid samma, för man vet ju aldrig, kanske att det är godare på nåt av dom, trängas bör man.

Nu är det dags igen...

Ja så skickar vi iväg dom sista lammen födda 2011 till veckan, 24 stycken är dom och alla har vi sålt redan så himla skönt. Min kollega Hans skickar också iväg ett gäng och dom är också redan bokade.
Men det är ändå inte kört för lamm på påskbordet i frysen finns det en del styckdetaljer kvar så det ordnar sej.
Annars så trampar vi på här på gården, lite sådder arbetar vi och lagår´n är tömd på potatis och fönstren har öppnats så ljuset flödar in, så det är bara att köra igång på allavar känns det som. Idag när plusgraderna ligger på så känns det verkligen som att säsongen är på gång.
Lammningen är beräknad till slutet av april så vi kan ta det lungt där ett tag till, i år är det 40 tackor som ska lamma.
Har lyckats få igång spinnrocken nog tror jag att det kommer att fungera även för mej med tiden, men det är just det där med tid. Ullen är forfarande otvättad detta måste jag helt klart ta tag i, kanske till veckan...
Ja det blev inga bilder idag, är lite trött efter en del målningsarbete. Funderar på att starta upp en andra blogg där jag vill berätta lite runt min svärfar och hans föräldrars sparade dokument, brev, bouppteckninger, julkort, brevkort och allt sånt där som är sparat ända sen slutet av 1800-talet och mycket handlar just om denna gård. Det lär ju ta en liten stund eftersom jag gärna vill titta igenom detta lite mer först, men mycket spännade finns där, har iallafall kommit underfund med att föräldrar alltid i alla tider haft mer eller mindre bekymmer med sina ungar. Vi ser hur det går.