En ny generation fårskötare

Theo som nyss blev 10 månader hälsade på fåren inne i hagen idag. Otroligt vad fåren blir försiktiga är det kommer småttingar på besök.
Om man tittar på bilden så kan man riktigt se hur samförståndet finns mellan barn och får.

Årsstämma

Västerbottenslamm ek förening har haft sin andra årsstämma. Föreningen kom till eftersom efterfrågan på lokalt lammkött är större än utbudet på traditionell väg. Vår ambition är att tillhandahålla produkter från lamm och får til en lokal marknad i Västerbotten, just nu i södra delen men vi har även medlemmar i fjällregionerna. Vitsen med allt är att man samarbetar och stöttar varandra i arbetet med fåren, försäljningen, kompetensutveckling och att ta fram produkter som är attraktiva på marknaden. Ett varumärke kommer att lanseras under våren och det kommer att inrymma produkter från producenter som är engagerade i varandra och runt sina gårdar. Vi ska också vara beredda på att ta emot kunder som är nyfikna på varifrån produkterna kommer. Jag skriver produkter då det kommer att rymmas allt från fåren inom varumärket kött, skinn, ull, förädlade detaljer osv.
Ser verkligen fram emot den dag i maj som vi kommer att lansera vår varumärke, det är ett tag sedan vi tog fram logga men vi arbetar med kriterier för att få ligga under varumärket, vi vill verkligen att det ska bli rätt.
Under mötet fann vi att vi har ett antal "beteslamm" inom föreningen, som ska gå till slakt lagom till påsken,
vecka 15. Lammen är födda under sommaren 2010 och har sedan gått  ute i vinterhagar (givetvis har dom fått grovfoder), alltså är dom inte uppfödda på kraftfoder. Finns intresse sänd ett mejl till info@vasterbottenslamm.se eller till vår adress oxvikensgard@byanat.se.
För övrigt så avsmakades korv och annat som vi förädlat i meNY-cirkeln som några medlemmar deltar i, mycket uppskattat. Vi har bland annat gjort en rå korv som inte går av för hackor.
Vi fick också en avstämning från djurhälsovården efter deras gårdsbesök hos medlemmarna. En veterinär har tillsammans med vår projektledare åkt runt och tittat på de olika gårdarnas djurhälsa. Det såg i stort bra ut, men vi måste bli bättre på att lämna in träckprover.
En annan sak som  också togs upp är att vi behöver nog mer kompetens vad gäller grovfoder, hur sår vi vallarna, när ska vi skörda, hur ska vi skörda, varför blir det si och så, hur ska vi fodra för att få bäst utbyte av fodret osv frågorna är ju många, och vi får hjälpas åt att söka svaren. Det är tur att det finns tillgänglig kompetens runt knutarna vi har ju SLU på Röbäck och där fanns det tidigare forskning runt får, och de som bedrev forskningen finns som tur fortfarande kvar i närområdet.
Nog om detta idag, nu är det bara en dryg vecka kvar till att de första lammen kommer. Tackorna har börjat "kanna" och många har riktigt stora juver, dom ser riktigt kul ut med jättemagar och juver som hänger och dinglar. De flesta är ju vid gott hull, nån är ju som vanligt vid lite för gott hull och Cleo är ju lika klen som vanligt otroligt att hon alltid hittills lyckats få så fina lammungar, tackorna efter henne är med i gruppen lite väl gott hull.
I morgon måste jag få iväg beställningen på märken, helt otroligt slarvigt att inte postat brevet än, i är kommer vi att prova en ny sort, får se hur det fungerar. Vi planerar också att bygga grindar till lamningsboxarna efter en idé vi sett på en kurs, detta för att underlätta utfodringen av tackorna. I år ska tackorna bara få ha kvar två lamm var, blir det fler så kommer vi att flaskmata dessa efter att dom fått sin råmjölk. Vi får se hur vi klarar detta men vi brukar ju köra med lammbar så det borde gå bra. Detta gör vi för att spara på tackan lite och för att få en jämnare tillväxt (tror vi iallafall), det blir nästan alltid ett lamm av tre som hamnar på efterkälken om man inte hjälper till med matningen och nu så kommer vi att göra det lite mer konkret än tidigare blir spännande och se hur det faller ut.
Selma, fick sitt namn efter numret. Härligt att dom trivs så bra ute i rastgården solen är ju viktig nu innan lammningen.
MORGONSTUND I FÅRHAGEN.

hej

ellendenbästaivärlden som kommer förbi och säger hej
hej
nu ska jag ge hästarna och sedan gå ut till verkstan där micke väntar och vi ska montera på en ny stötdämpare på hans renegate, 800 -11
asgrymt ju.
idag fick jag jätte mycket beröm på skolan för att jag är så duktig på att köra dumper. tack för att jag är bäst.
ööööhh mama och papa ska ut till fåren, wiho för dom liksom, jag ska bara göra något coolt medans dom ska ge fåren mat, riktigt coolt, eh not. jag är cool liksom.
men aja, nu har jag sagt hej och att jag är bäst i världen. min ponny är de sötaste som finns och jag önskar att jag fick en bil snart, som ska gå as fort. typ
HEJDÅ BLOGGEN!

Studieresa

Har varit över till Österbotten på en studieresa inom Chark i två dagar.
En givande och trevlig resa, vi besökte små som jättestora företag, från företag i startgroparna till företag som funnits i över 60 år.
Studiebesöken var alla intressanta på sitt vis, men nåt annat som är kul med studieresor är ju att man träffar människor som man säkert inte skulle träffa annars. På den här resan deltog ett antal intressenter från Västerbotten men också några från Österbotten. Och att få knyta kontakt med producenter från vårt grannland är ju inte helt fel.
Vi fick också en liten insyn i skillnaden på hur våra länders regeringar ser på jordbruket och hur dom förhandlar olika vad gäller jordbruksstödet från EU, här ligger nog den finska sidan låg bättre framme än den svenska.
En helt annan lärdom vi fick till oss är var svenskbygderna i Finland ligger och hur skarp gränsen är mellan svenskt och finskt är.
Sedan fick man ju umgås med producenter från Västerbotten, sådana som man inte träffat tidigare och dom som man kände sen tidigare.
Helt klart en bra resa.

Morgon mellan sjöarna.

Rubriken kommer sej av att min favoritpsalm i små skolan var just "Morgon mellan fjällen", tyckte att den var så himla förhoppningsfull (tycker det fortfarande).
Lägger upp lite bilder från torsdag morgon.Klockan är väl runt sex.
Solen håller på att gå upp, klockan är just efter sex.
Min favoritlada nere vid sjön. Kolla in låsanordningen.
Takåsen, inga vindskivor och den naturliga nötningen av brädfordringen.
Skrämde upp ett gäng rådjur, som var och åt vid matplatsen.
Ett naturligt hjärta.
Det får räcka för den här gången/Sybil

Har kommit igång med lite odling.

Några frön har kommit i jord, pelargoner, violer, petunior, blomstertobak och nån lite törnrosa kjortel har kommit upp. Ska till att så purjon och rotsellerin i veckan får väl slänga ner några fler frön bara för ögat också.
Har kollat in biodynamiska såkalendern så det blir på slutet av veckan. Satt och tittade i den förra veckan och såg att det var ökad risk för jordbävning och tsunamis i slutet på veckan ........... Man kan ju inte förutspå sånt, eller?
Det här året kommer vi att försöka oss på att gå in i den biodynamiska världen på riktigt, vi har ju mest drömt om det hittills. Lagt ut några preparat men aldrig gjort nåt riktigt färdigt. Att odla ekologiskt har ju varit naturligt för oss ända från start, kollar man bara upp jorden via jordprover och sätter till det som behövs så funkar det riktigt bra, visst det är ju mer göra med ogräsrensning men å andra sidan så behöver vi inte fundera på hur vi ska blanda till ogräsmedlen. Egen gödsel har vi till en del, vi köper in lite hönsgödsel från en lokal äggproducent ibland får vi också lov att tillsätta kalk och lite andra miniraler. Bor är något som jorden här förbrukar det är behövlligt till morötter, rödbetor och kålen. Ja rödbetor är något som inte vill vara med här riktigt, vi har antagligen alltför mycket jordloppor, men skam den som ger sej. Varför så odla biodynamsikt är det bara nån idé eller funkar det? Ja, enligt de forskningsresultat jag sett så är vitamin- och mineralinnehållet i dessa produkter högre än ekologiska eller konvensionella. Redan de ekologiska har givet högre innehåll och bättre smak om man odlar förståndigt och inte överdriver gödslandet.
Man ser fram emot barmarksperioden med både glädje och lite lustfylld skräck, allt som ska hinnas med och lyckan när man ser resultatet. Tur att vi har midnattssolen!!! När man släppt ut djuren på bete och ser lammen dra sina kvällsrace genom hagarna, ja då känns det ner i stortån av glädje. Mer om detta längre fram.
I morgon åker jag och Susanne  till Åsele för att hälsa på hos en före detta odlare, skönt att det äntligen blir av.

Korv i långa och korta banor

Tillsammans med några medlemmar i Västerbottenslamm (och några till) har jag varit på Östra Gymnasiet och förädlat fårkött. Vi går en så kallad MENYcirkel i köttkunskap just för att lära oss mer om vad vi kan göra med dom djur som vi producerar till mat, skinn och ull. Det har hittills varit mycket givande, som förra kurstillfället som lät lite trist men gav otroligt mycket kunskap i vad är kött, vad händer, hur händer och när händer? Vad blir fel, hur ska vi komma att slippa göra galet gång på gång?
Detta tillfälle bjöd på kunskap i vidareföräldning av fåren; helt otroligt vilka produkter vi tog fram speciellt svårt var det inte heller vi hade ju duktiga handledare. Tänk bara en sån grej att salta köttet först och låta det liksom dra en stund innan fortsatt tillagning, detta gör att köttet blir fastare och saftigare än man är van med. Det är ju det som händer när man marinerar och det är främst saltets förtjänst. Ja vi lärde oss en massa annat också men nog om detta för denna gång.

Visar en bild eller två på våra senaste lammskinn, jag tog mod till mej och lät färga några. Himlar vad nostalgi!!!! Väntar hem en laddning med en del tackskinn också, undrar var dom håller hus?
Har som sagt ett antal lammskinn hemma nu, några långhåriga, några korthåriga och som sagt några med färger som inte lammen är naturligt.

Välkommen

Här har vi för avsikt att berätta lite om vad som händer och sker på gården.
Vi kommer att berätta om människorna, djuren, växligheten och maskinerna.
Hoppas att vi blir duktiga bloggare som delar med oss av vår vardag och våra tankar.