Efter regn kommer solsken

Ja midsommarafton blev ju mer som en höstkväll, men dagen förflöt gott. Vi började med en midsommarlunch hemma hos Annelise och Ingemar som sej bör. Här hade vi alla bidragit med nåt till bordet, så det serverades sill, lax, laxröra, äggröra med kaviar, fläskfilegryta, köttbullar, fårkorv, västerbottensostpaj och en hel del annat. Kvällen inbjöd inte direkt till några utelekar, men grillen tändes och vi fick avnjuta en god middag.
Torsdagkväll fick vi glädjen att åka iväg till Kräkånger och Maggan och Stefan för att hämta en hel del kålplantor som dom fått över, passade ju bra eftersom vi inte sått den tredje omgången broccoli och nu får det helt enkelt bero. Det är så himla trevligt att sitta ner och prata odling och lantbruk en stund sådär på kvällen. På vägen hem så hämtade vi Ellen och Darja som varit iväg på en veckas skogplantering i Bygdsiljum.
Midsommardagen ägnades åt att skilja bort bagglammen från tackorna, dom har växt otroligt bra så det var bara att köra på. Skönt att det är gjort. Nu så återstår att skilja bort tacklammen och skicka iväg tackorna på eget bete, men det är ju inte lika mycket ett måste. Hur som helst så måste vi ändå skilja ut de tackor som ska gå till slakt så vi hinner tillverka lite chark innan Bondens Egen Markand som i år startar upp lördag den 13 augusti.
Annars så har vi satt det mesta av kålen, det som återstår är en andra omgång broccoli och blomkål. Det mesta har grott bra, till och med rödbetorna har kommit upp ute på landet, men första dillen ser inte så givande ut, men vi sår några omgångar så...  Ogräset verkar måttligt i år, men vi får väl se nu när det äntligen kom lite regn, det blir till att "mota olle i grind" och ta till radhacken på en gång. Höet är slaget och ligger nu och väntar på att stängas och rullas, skönt att man kan leja bort en del göra.....
Vädret står verkligen på vår sida som det ser ut, vilka härliga dagar även om dom är fulla av arbete så njuter vi ju för fullt. Det är roligare att vara ute på grönsakslandet när solen skiner och det är varmt, även om det blir svettigt emellanåt. (fast det är ju alltid givande)

En söndag

Så var den här dagen över (kl 22.30), har bara att komma ihåg vattnet som som ska stängas av innan det är dags för sängen.
Har idag sått sista omgången bönor, planterat rotsellerin klart och kollat sallaten som vi planterade i torsdags.
Igår blev det inte mycket gjort, vi hade ett helgrillat lamm på menyn till middagen. Detta föranlett av att vi fått ett lamm som antagligen hade en förlossningsskada så hon hade svårt med gången. Vi var övertygande att det skulle läka, men icket. Nu är det hög tid att flasklammen kommer ut på betet även dom, det tar tid att flytta runt deras hage och så blir dom lite väl bortskämda och ut på bete kunde ju inte vår lilla följa med så.......
Måste säga att det var lite speciellt och festligt, vi höll till nere hos grannarna eftersom det stormade här uppe på vår gård, vi hade en himla trevlig afton.
I morgon åker Ellen och Darja iväg för att plantera skog och "tjäna storkovan", så halva den här dagen gick åt till att följa dom och handla, ja inte lite mat.
Nu till veckan ska en andra omgång kål planteras, en omgång sockerärtor sås, rädisor, rättika, dill och lite till ska också ner i jorden. Ja squashen och gurkan ska ju också planteras så jag hoppas på lite regn i natt och en dag utan att det blåser. Vi har också i planen att få slå och rulla gräset till veckan så det räcker med en natts regn, sen när det är klart så passar det bra med lite nederbörd, så gräset kommer igång att växa igen. Det är faktiskt otroligt torrt, det är för väl att vi har tillgång till sjövatten och en bra bevattningsanläggning.

Tiden flyger iväg...

Ja, så är det dagarna bara rusar iväg och blogginläggen får vänta.
Men här på gården väntar man inte, nu har vi sått det mesta en första omgång. Morötterna har kommit upp vi hann med att flamma ogräset i det större landet, löken växer bra och vitlöken fick en extra gödselgiva i går eftersom jag trodde att regnet skulle falla, men ack det blev till att vattna, skönt att sjövattnet är i gång. Vi hann också med att städa upp runt växthuset, så nu behöver man inte känna sej obekväm när det kommer folk.
Idag ska landet där vi har för avsikt att plantera kålen ställas i ordning, ska också plantera lite purjo, så lite mer sockerärt ifall vi inte blåser bort från landet (tur att man är tung).
På nationaldagen tillika vår 30-åriga bröllopsdag satte vi potatisen nere på Norén, tog lite bilder;
Ellen och Munira i djup koncentration, denna potatis hade hunnit få lite väl långa groddar hoppas att det fungerar.
Så här borde groddarna se ut.                                         Här matar Ellen ner potatis i sättaren.       
Moln.
När arbetet väl var avslutat så överraskade barnen med middag.
I lördags på årets varmaste dag for vi iväg till Mårdseleforsen, efter Vindelälven. Denna fors är så otroligt vacker och samtidigt så lättillgänglig, tack vare att man kostat på ett bra system med hängbroar och leder. Platsen försöker vi besöka varje år, ibland för att äta på caféet, ibland för att grilla medhavd skaffing. Just i lördags så brände länsstyrelsen en ö i forsen för att bevara olika arter av växter och småkryp som behöver detta för sin överlevnad. Det rök mest så mycket eld såg vi inte, det var nog tänkt så, någon toppeld ville man nog inte ha.
Sist men inte minst, bilder på två av det yngre traktorkillarna;
Makkan i Forden.
Theo i 400:an
Gissa om traktorer är livet för dessa smågrabbar, undrar vem dom släktar på?