Isen är bruten

Idag på morgonen den 29 april var både Trehörningen och Tavelsjön öppna. Det är, vad jag kan komma ihåg, det tidigaste på åratal, vanligast är ju trots allt att isen river i mitten av maj. Nu förväntar vi oss en annan värme i luften så vi inte har isarna som kyler, vi får se. Men ett är säkert, helt plötsligt blir det tillåtet att ta av sej till shorts en varm dag, det är nämligen stängt förbjudet så länge isen ligger.
En bild på den isfria Trehörningen;
som synes så ligger det lite is kvar in mot "våran" strand. Men titta på landet, det blir nog rekordtidigt vårbruk!
Syrenknopparna är väldigt på G och en bild på gårdsrönnens tickor;
Vi får nog ta tag i att stänga in Eriks skogsplätt bakom verksta´n, så baggarna får komma ut på lite skogsbetet.
Ja, lika bra att plocka fram allt stängselmaterial och påbörja arbetet på de övriga betena också, det ska bli skönt för djuren att få komma ut på större yta och så tidigt också.
Men nu ska vi först fira Valborg med soppmiddag på Västerbacka, det lär ta hela denna dag och morgondagen.

O vilken dag......

Ja nog gör våren stadiga framsteg, det blir nog möjligt att börja bearbeta jorden ovanligt tidigt om detta fortgår.
Denna dagen en dag av resten av mitt liv, vi hade ingen tacka som lammat i morse när vi kom ut i fårhuset men väl en som var lammsjuk. Hon fick komma in i en lammbox för att inte bli störd av dom andra och av oss när vi höll på med fåren. En del smålamm behöver lite extra omvårdnad och de tackor som lammat klipps ju allt eftersom, så det kan bli lite stök. Lammningen drog ut på tiden och det såg märkvärdigt ut så jag gick in för att kolla lite, kunde känna ett huvud och tre klövar, så jag försökte trycka tillbaka lammet så att det skulle gå att rätta till, tyckte nog att tackan verkade lite trång men.... Nej jag klarade inte av att hjälpa till, så Ellen fick rycka in (hon är trots sin ungdom gården specialist vad gäller att rätta till fellägen), nej inte förstod hon heller vad som pågick. Veterinär tillkallas. Nu kämpar veterinären och Ellen för att hjälpa tackan utan resultat. Grannen (som är förlossningsläkare) kommer förbi, han blir givet nyfiken och måste få hjälpa till, han kommer då fram till att det är två lamm på väg samtidigt som ligger som hopflätade med varandra, tillsammans lyckas då de tre att lösa upp knutarna men lammen var ju givet redan i en annan dimension. Så med hjälp av en veterinär, en läkare, Ellen och Camilla så får så den stackars till slut ut sina lamm. Publiken var ganska stor vid det här laget och alla fick vi lära något nytt. Nu passar vi på att ge henne ett lamm som ingen tacka vill kännas vid, hon är ju alldeles slut efter alla strapatser men låter lite till lammet och tillåter att det diar ,nu håller vi tummarna både för tackan och lammet att dom kan bli en familj och ge varandra den kärlek båda behöver. När jag var förbi nu lite senare så stod tackan upp och hade druckit lite vatten. Vi fortsätter med rapporter om hur det går.
Deklarationen som jag skulle göra klar ligger bra där den ligger, men det kommer ju en dag i morgon också, har ju alla siffor nästan klara så det ordnar sej innan kl 24 den 2 maj ska jag tro.
Fram till idag har det fötts 60 levande lamm och det är nio tackor kvar att lamma.
Hur det var på blåkulla kan jag ju inte förtälja då seden är sådan, men på fredagen så lyckades jag trassal in fötterna i skaftet till högrepen så det har varit en helg med en hel del smärta och svårt med gången, men det håller på att rätta till sej.

Påsktider

Nu innan det är dags för färden till BLÅKULLA så passar jag på att skriva ner en påskhälsning.
Här på gården har snöhögen i hönornas hage tinat bort så pass att dom har fritt fram för utegång, en del av snöhögen ligger visserligen kvar men deras lucka är nu fri. Så här härligt är det;
Det smakade tydligen gott med fisksopperester
Vi gjorde en omflyttning i fårhuset under gårdagen så smålammen fick tillgång till utehagen, det skapade en hel del oro bland mammorna men snart så vande dom sej. Lammen ser iallafall ut att trivas;
Tills idag har det fötts 39 levande lamm av 18 tackor ganska hyfsad utdelning, har inte räknat ut någon medelvikt än men den ligger nog riktigt bra till. Har också roat mej med att väga en del av lammen efter några dagar och sett att dom växer bra. Vi hade ju sedan tidigare tänkt att tillmata alla trillingar men detta behöver vi inte ännu, det är bara fyrlingarna som får extra regelbundet, men det kan ju ändra sej vi får försöka hålla god koll på tillväxten. Det är så härligt att på kvällen begrunda lammens race runt hagen medan mammorna står och äter.
Tog lite bilder av hästarna idag;
Frans-Oskar i närbild                                                Epona och Wilmer vilar middag
Lakej (Boppe) solar                                                 Nej det här är ingen häst, men väl vår lilla linslus 14.
Nu är kvasten oljad och borsten översedd så nu går färden vidare mot blåkulla, vi ses /Sybil

Lite uppdateringar

Nu har lammningen kommit igång på allvar, nästan alla Melvins tackor har lammat. Tänk han som vi tyckte var så "seg" förra säsongen har verkligen visat att han är den bagge som leder teamet. Även Baltazars tackor har kommit i gång med att lamma. Idag har 13 tackor lammat och det har gett 30 levande lamm, ingen har hittills fått enbart ett lamm (förutom Ullricka som fick ett dött lamm, ett jättebagglamm som säkert vägde mot 7 kilo) det är tvillingar, trillingar och fyrlingar. Det flesta lamm har bra vikter på 3,5 kilo till dryga 6 kilo, har inte vägt dom som kom i dag men dom ser stora ut. Alla lamm är pigga till och med Mini Mi som är tjejen i fyrlingskaran och endast vägde 1.5 kilo men käkar och går upp i vikt. Ska ta och räkna ut medelvikten och återkomma.
Annars så arbetar ju våren på med stormsteg, snön smälter så nu ligger snart åkrarna helt bara. Kollade ut över stora grönsakslandet idag och där var jorden så gott som bar, i morgon ska jag ta gå förbi vitlökslandet och kolla ifall dom börjat titta fram. Idag plockade jag årets första tussilago och kunde också konstatera att det börjar snart bli dags att stänga in betena.
Förra kvällen på väg in så var jag bara tvungen att ta en bild av fullmånen;
Återkommer med fler bilder av lammen och våren.

Himmel också...........

En eftermiddagshimmel i april
Nu är det verkligen vår i luften de första lammen föddes enligt plan den 9 april, två tackor en vit som vägde 5kg och en svartspräcklig på 4,5 kg inga namn ännu
Här är dom helt nya......
Ett annat vårtecken är när renarna flyttas inåt landet, missade själva flytten över sjön i morse då kameran var hemma, men skam den som ger sej. Vi begav oss iväg till andra sidan sjön och fick lite bilder.
Här är dom på väg över 363:an vid Altjärn, det blev kvar några renar på den här sidan, men ska tro att dom är inringade och omhändertagna nu.  Detta med renskötseln tycker jag verkar spännande och det är faktiskt en av få traditioner som är unikt för Sverige som fortfarande finns kvar , detta är verkligen något som vi behöver bevara till framtiden och sedan smakar dom ju så himla bra, nästan lika bra som våra lamm...  "Pappa" Andersson (familjen som äger renarna) har gjort en renkorv som jag fick tillfälle att smaka i lördags, smakade verkligen bra kul att man håller på med produktutveckling även i denna näring.
Lägger in några bilder från morgonpromenaderna;
De första videkissarna jag sett i år.                           Tänk er en grusväg på våren.
Idag har jag städat glasväxthuset och planerar att flytta in dit i morgon med tomatplantor och sånt, ska bli skönt att få ut jorden ur tvättstugan samtidigt som växterna får ett bättre klimat och ljus.
Hoppas på fler lamm under natten.
Har givetvis en ny bild på eld också;

VÅR

Nu känns det som att våren är här.
Gruset har tinat fram på gården, tofsviporna sitter vid vägkanten och sångsvanarna anländer.
Tranorna hörde vi redan förra torsdagsmorgonen och strax efter så seglade två svanar in över
sjön. Idag flög ett gäng på fem stycken över gården. Tror att dom håller till i utloppet till Tavelsjön.
Idag så har fåglarna sjunget mer än vanligt och det har riktigt känts att våren ligger i luften, trots att solen inte visat sej sen i morse.
Tisdagen tillbringade jag på Hälje gård deltagande i en gårdsbutiksdag, en trevlig och bra dag. Kul att träffa Ella igen, hon var kursledare på kursen Norrländsk matkultur förr och nu som jag gick förra vintern. Som vanligt var det god mat och mycket prat. Under kaffet som vi drack ute i solskenet blev jag, hör och häpna biten av en geting, tänka sej den 5 april torde vara nån form av rekord. Det var för övrigt andra gången i mitt liv som jag blev getingstungen.
Än har inga lamm kommit än, men vi har förberett genom att flytta ut baggarna i egen utehage, rensat ut ströbädden ströat upp med nytt material. Förberett lammkammare, har hemma lammnäring, sondmatare, gjort i ordning lamningslistor, men inte fått hem märkena än (det var ju slarvigt från min sida) vi får väl ifall det behövs ta till pennan och märka tills vidare om det skulle behövas.
Lite sådder har jag ju kommit igång med, tomaterna har jag krukat in idag, men det känns som att man ligger efter trots att det bara är första veckan i april, det är väl vanan sen tiden då vi odlade sommarplant./Sybil