Vintertid på gården

Ja så här mitt i vintern så bestämde sej våra hönor för att starta upp sin äggproduktion.
 
Så ägg i alla de färger finns att tillgå för den som önskar, 3.50 för de små 4 kr för de stora.
I frysen finns lite styckdetaljer från lamm, men även vår "Västerbottningen" den prisbelönade lammkorven som tillverkas i samarbete med Familjen Hansens Charkuteri och en prinskorv tillverkad endast på lamm och fårkött.
 
I Fårhuset har snart pojkarna Bistro, Choklad och Gotthard gjort sitt för i år, nu börjar väntan på våren och lamningarna. Antalet tackor ökade lite denna säsong igen, efter förra årets nedgång.
 
På Tavlesjön har det plogats en fantastisk isbana, och vi tar oss fram till denna via Karlssons brygga och Sofiastugan efter det att grabbarna plogat upp väg. 
 
Detta år kommer att medföra en hel del förändringar på gården, vi kommer att minska ner på grönsaksodlingen. Detta för att ge fåren lite mer utrymme, men en annan anledning är också att vi odlat på en yta som både varit för stor och för liten samtidigt. Lite för stor för att vi på ett bra sätt ska hinna sköta om allt, det är jag och Erling som sköter den delen, men för liten för att få en skälig inkomst. Nu provar i detta år att odla på en bergränsad yta, men med samma sortiment. Hur vi ska lägga upp det med våra kunder är inte ännu bestämt.
Givetvis spelar det roll att allt går saktare ju äldre man blir och att man inte hinner som förr.
 
Men givet har planeringen kommit igång. Och vi ser framemot en bra sommar.
 
 
 

Ett gott nytt år!

Nu ser vi fram emot ett nytt givande år.
Här på gården har vi tagit det beslutet att vi kommer att dra ner på grönsaksodlingen den kommande säsongen.
Det känns som att vi vill få lite mer tid till att reflerktera över det mesta i livet, men också få möjlighet att lägga mer tid på djuren.
 
Men vi kommer att odla grönsaker mer till självhushållning och i och med detta så kommer vi att från mitten på februari (förhoppningsvis) försöka komma igång med en kurs i odling för just självhushållning.
 
Det känns som att det blir bättre om man får planera upplägget från denna linje till en början. 
Du som är intresserad kan meddela oss på oxvikensgard@byanat.se eller via vår facebooksida.
 
 
En vacker vintermorgon 2015
 
Blomkål hur vacker som helst!
 
 
Nyskördad lök och vitlök.
 
 
 
En släp full med mat.
 
 
Idun och Freja i "vinterhage".
 
 
Förflyttning av får.
 
Liten sammanfattning från året som gått!