Äntligen...

Då fick dom komma ut till slut, det drog ut på tiden eftersom det vid träckprovstagningen visade sej att några tackor
hade parasiter och en som bara smittar på bete i första hand. Nu har vi behandlat och tiden har gått så nu borde det funka.
Det var inte behäftat med några större besvär att lasta;

Här står tackorna på kö.                                          Vagnen ställs i ordning.

Som synes så går det som en dans att lasta.            Liksom att lasta av, här är halva första gruppen.

Nu är hela ut första gruppen ute.                             Här syns Mimmi med Ärnst och Gottvill.

Typiskt att det var tvunget att regna just idag när vi släppte ut en del av flocken, inte för att jag tror det spelar nån roll för djuren, men vi blev himla blöta och det är lite besvärligare att fotografera.
Men Munira hann vara med och hjälpa till, kul att hon fick se något nytt och hur glada fåren blev av att få komma ut på åkern.
Just den här gruppen kommer att gå nedanför ena grönsakslandet och har också tillgång till lite skogbete. Meningen med den här gruppen är att tackorna inom en snar framtid ska flyttas till annat bete och lammen får gå kvar tills det är dags att skilja tacklamm och bagglamm åt.
En grupp kommer att beta uppe på Västernäs och en liten grupp i Botsmark hos Johanna som vill prova på att ha får, kanske en blivande lammproducent.


Nu går det med en rasande fart.

Lökplanteringen håller vi fortfarande på med, det går framåt om än sakta. Men det är fortfarande så att vi nog aldrig fått ner löken så tidigt, den första löken tittar redan upp ur jorden. Vitlöken växer som aldrig förr.
Imorgon ska det dras upp ränder till morötter och palsternackor, dessa får stå  i några dagar innan sådd så vi kan bränna bort ogräset en gång, det kommer ändå att bli sådd en vecka tidigare än normalt ifall fröerna kommer .
Ena åkern är sådd, övriga är harvade med kärlek. Vårt nya åtaganade ska i år sås in med havre/ärt detta ska till grönfoder, men mest gör vi det för att slippa harva hela sommaren och får tillfälle att vända den en gång till.
Till veckan är planen att sätta potatis, så palsternacka, sockerärt, bondböna, sätta löken klart och kanske så morötterna. Rödbetorna testar jag att förgro liksom kålroten. Ska också utföra lite uppdrag åt Västerbottenslamm, leverera kött, försöka fotografera lite styckning. Restauranghögskolan kommer på besök på torsdag, ska bli kul att träffa Björn Norén det är en tid sedan.
Fåren ska få komma ut på bete under kommande vecka, det drog ut på tiden eftersom det när vi skickade in träckproverna visade sej att vi köpt in parasiter, men vi har lärt oss att man nog ska vara mer noggrann med avmaskning under karantänen (fåren var ju jättefina så vi tänkte oss nog inte för). Men samtidigt är det skönt att de nya djuren inte gått på bete, utan endast stått på stall, så betena är då inte smittade. Nu byter vi ju beten ofta under sommaren och har alltid välkomstbeten som stått under en betessäsong så vi hoppas på att klara parasiterna bra  på detta sätt.
Annars så växer lammen med otrolig fart, i år får nog tackorna slippa sina lamm lite tidigare än normalt. För varför ska lamm som väger över 20kg gå tillsammans med sina mammor, ni ska se när dom ska dia, dom stackars tackorna ramlar nästan i kull av hanteringen. Vi har lamm som växt över 500gr i snitt per dygn tror nog att dom ska klara sej utan mamma. Planen är att släppa ut dessa tillsammans med mammorna i en vecka eller två för att sedan flytta tackorna till ett annat bete och lammen får gå kvar på välkomstbetet så länge det räcker till. Vi gör så för att tackorna ska lära lammen vart vatten finns, hur man betar och att man ska ha respekt för eltråden. Den grupp som har mindre lamm skickas ut på ett bra bete där dom går någon månad eller så, och så får vi separera ut bagglammen.
Baggarna har redan fått tillgång till sitt skogsbete, och dom verkar trivas.
Idag hade Theo sitt ettårskalas, ja tiden rusar verkligen.

Två veckor har gått...

Nu var det ett tag sedan det set skrev något inlägg här.
Förra helgen var det körtävlingar på "Hippo" flickorna var ansvariga och Camilla ,Epona, Ellen och Lakej skulle givet delta. Men på fredag eftermiddag så vill inte Frans-Oskar ha sin middag, vadan detta. Feber kollas och veterinär tillkallas. Något direkt fel kan man inte hitta, men ingen häst lämnar gården för tävlingarna, så funktionärsstaben på "Hippo" blev lite kompaktare. Under lördagen var han kanske lite piggare han åt iallafall något. Men på söndag så varken äter eller dricker han, en visit av veterinär och mer undersökningar och medikamenter. Kanske att man skulle dropp, men man avvaktar. På måndag finns ingen återvändo dropp måste sättas. Han får då stanna inne i boxen under dygnet. På tisdag morgon så stampar han och går på som han brukar när han står inne, så jag tänker att han är på bättringsvägen. Men då Erling går ut för att ge honom lite till livs och vatten så tar han inte emot vattnet, Erling går då för att ringa efter Emmah men hon är redan på gården så han återvänder till stallet, Frans-Oskar lägger sej då ner och tar sitt sista andetag här på jorden. Nu springer han på dom evigt gröna ängarna med gräs som man inte får fång av och som alltid är gott och saftigt.
Nu börjar nästa process vad gör vi med honom, givet att han ska få sin sista vila här på gården, nånstans där han kan se sjön och det växer maskrosor. Ringer länsveterinären och hon ger ett muntligt löfte men vi behöver tala med kommunens miljökontor om lämplig plats. Blanketter skickas via nätet och samtal rings, plats diskuteras och vi kommer fram till lämplig. Som tur är får vi låna grävare av Peter Borgström och har Mikael hemma för grävarbetet. Allt gick otroligt smidigt trots allt. Nu vilar han i skogbrynet ner mot dal´n med en stor natursten som utmärker platsen. Det blir att göra en liten ändring i SAM-ansökan och ta bort detta område.
Men det är tomt i hagen, ingen som passar oss när vi rensar fårens foderbord eller krafsar i marken när frukosten dröjer. Det är ändå skönt att han gick bort utan att vi behövde ta det beslutet och vi kommer ihåg honom med glädje.
En av de sista bilderna på FRANS-OSKAR, han var svår att fota då han helst ville vara i kameran
Annars så är lamningen över för året, det föddes totalt 72 levande lamm i tre olika betäckningsgupper. Ingen tacka behövde lämna oss under lamningen i år, himla skönt. Nu ska vi skicka in träckprover och sedan så väntar betena för får och lamm. Våra djur får ju vara ute även när dom står "installade" så det finns ju gott om utrymme för lammen att leka på både inne och ute.
Bä bä säger lammen får vi gnaga på stammen....       En liten linslus......
Hönsen har också frigång ......
Nu hoppas jag att värmen kommer åter, har påbörjat lökplanteringen och sår kålplantorna däremellan, hinner nog knappt med att rensa upp trädgården före juni som vanligt. Samma dilemma varje år numer vilken jord ska man välja tror, att jag satsar hårt på Änglamark den är ju inte sämre än någon annan jord men ofta billigare. Jordarna har visat sej ha väldigt ojämn kvalité senaste åren, verkligen trist. Har också donat med utsädet till potatisen så nu är det nära......